Tag Archives: Autoriteit Persoonsgegevens

Achmea lekt gegevens van duizenden klanten

Door een datalek zijn persoonsgegevens van 10.000 klanten van Achmea openbaar geworden. De getroffenen zijn personen die een pensioenuitkering van de organisatie ontvangen. Het lijkt te gaan om gegevens die via een medewerker zijn buitgemaakt. Onderdeel van de dataset zijn namen, burgerservicenummers en uitgekeerde bedragen. Achmea heeft een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan van…
Meer...

Helft bedrijven had cyberincident in 2016

In 2016 heeft 50% van de Nederlandse bedrijven te maken gehad met een cyberincident. Dat blijkt uit de cybersecuritymonitor van het CBS. Dit waren zowel cybercrime-incidenten als incidenten die per ongeluk ontstonden. Van de bedrijven met 2 of meer werkzame personen die in 2016 te maken hebben gehad met een ICT-veiligheidsincident gaf 46 procent aan…
Meer...

“Bedrijfssoftware SAP en Oracle aangevallen”

Volgens een onderzoek van twee cybersecuritybedrijven misbruiken cybercriminelen steeds vaker kwetsbaarheden in de software van SAP en Oracle. De problemen doen zich voor in de Enterprise Resource Planning-software (ERP), waarin bedrijven veel vertrouwelijke informatie opslaan. Dat kan bijvoorbeeld financiële informatie zijn, of gegevens over klanten en medewerkers. Inmiddels heeft ook US-Cert, een cybersecurity-afdeling van de Amerikaanse…
Meer...

Oplichter dreigt met boetes wegens de AVG

Ook criminelen hebben de Algemene Verordening Gegevensbescherming ontdekt, die op 25 mei is ingegaan. Na een eerdere waarschuwing voor een frauduleus keurmerk, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nu voor een oplichter die opbelt dat een bedrijf een boete moet betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens raadt aan om niet te betalen en contact met hun op te…
Meer...

In 2017 ruim 10.000 datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

In 2017 zijn er ruim 10.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zo blijkt uit het jaarverslag. De meest gelekte gegevens zijn namen en adressen, geboortedata en het Burgerservicenummer. Er zijn in totaal 200 onderzoeken ingesteld. Die hebben in een deel van de gevallen geleid tot een last onder dwangsom. Daarnaast zijn er alternatieve…
Meer...