40% Nederlanders hergebruikt wachtwoorden

Uit een onderzoek van het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat 40% van de Nederlanders een wachtwoord op meer dan één plek gebruikt. Hergebruiken van wachtwoorden is een groot risico op internet: als het wachtwoord op één bepaalde plek gestolen wordt bij een inbraak, kunnen criminelen op andere plekken misbruik maken van dat wachtwoord.

Uit het onderzoek bleek ook dat maar ongeveer de helft (53%) van de ondervraagden weten hoe ze zich moeten wapenen tegen online criminaliteit.

Op maandag 5 maart start een campagne die Nederlanders tips geeft om zich beter tegen ransomware en andere online gevaren te wapenen. Die campagne focust op een aantal onderwerpen:

"4 tips om je beter te wapenen tegen internetcriminelen

 1. Voer updates altijd direct uit
  Updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Voer daarom altijd direct alle software- en app-updates uit op je computer, tablet en mobiele telefoon.
 2. Leer foute links herkennen
  Een nepmail met een foute link erin is een veelgebruikte manier om jouw gegevens te ontfutselen. Als je een nepmail herkent en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen de pas af.
 3. Maak regelmatig een back-up
  Voorkom dat je foto's, teksten en andere bestanden op bijvoorbeeld je computer kwijtraakt, omdat deze wordt besmet door een virus, zoals ransomware. Vergeet hierbij de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.
 4. Gebruik sterke wachtwoorden
  Sterke wachtwoorden zijn moeilijk te raden en moeilijk te kraken. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Met een wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand.

Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl* voor meer tips ter bescherming tegen online gevaren."

Bron: https://veiliginternetten.nl/nieuws/slechts-de-helft-van-de-nederlanders-weet-hoe-zich/

 

De genoemde adviezen zijn belangrijk, maar er is veel meer dat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen.

Kijk voor meer en uitgebreidere tips op www.veiliginternetten.nl, de Internetvrijheid Toolbox van Bits of Freedom of bij de uitgebreide tips op deze site.