Oktober Cybersecuritymaand

Met het opsluiten van twee Tweede Kamerleden in een speciale cybersecurity escape room is vandaag de Cybersecuritymaand officieel geopend.

Het doel van de cybersecuritymaand is om mensen meer bewust te maken van de online risico's, zoals datadiefstal, phishing en ransomware. Gedurende de hele maand worden er activiteiten georganiseerd om het bewustzijn te vergroten. Op de website van Alert Online is een agenda van activiteiten te vinden. Daarnaast organiseert The Hague Security Delta gelijktijdig de Cybersecurityweek, met eigen activiteiten en een eigen website.

Weinig Nederlanders zijn alert op de risico's op internet, blijkt uit onderzoek. Ondanks dat bijna driekwart van de mensen te maken heeft gehad met cybercrime is maar minder dan de helft bezorgd over zijn online veiligheid. Een maand lang aandacht voor preventiemaatregelen hoopt de aandacht te verhogen.

Want zoals minister Grapperhaus als reactie op het onderzoek zei:

"Mensen mogen van mij als minister verwachten dat ik, samen met al mijn collega’s en het bedrijfsleven, er voor zorg dat de Nederlandse maatschappij digitaal op orde is. Maar sterke wachtwoorden verzinnen, updates draaien, back-ups maken, dat moeten mensen echt zelf doen. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot!"