Nieuwe Android telefoons met malware geleverd

Regelmatig worden er nieuwe Android telefoon geleverd, waarbij malware al voorgeïnstalleerd staat. Eind 2016 kwam het anti-virusbedrijf Dr Web bijvoorbeeld met een lange lijst met besmette apparaten. Recent heeft het anti-virusbedrijf Avast weer een aantal besmettingen gevonden.

De geïnstalleerde malware is vaak zeer moeilijk te verwijderen, omdat het diep in het systeem zit. De software toont bijvoorbeeld advertenties of steelt informatie van de nietsvermoedende gebruiker.

Android-apparaten die geleverd worden met kwaadaardige software zijn vrijwel allemaal goedkoop en afkomstig uit China. Het bestrijden van het probleem blijkt erg lastig.

Bijkomend probleem bij de datadiefstal, is dat veel van deze apparaten via Bring-Your-Own-Device-regelingen (BYOD) ook contact maken met de bedrijfs-wifi en daarmee mogelijk toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Een goede reden om als ondernemer alleen recente toestellen uit de hogere prijsklasse van gerenommeerde merken toe te laten binnen het bedrijf.