Gratis antivirussoftware komt goed uit de test

Antivirussoftware is belangrijk voor het buiten houden van kwaadaardige software. Vaak stellen mensen de vraag: welke pakket moet ik gebruiken? En is betalen nodig of kan ik ook een gratis variant gebruiken?

Gelukkig worden er regelmatig tests gedaan om de effectiviteit van dit soort producten te meten. Recent zijn er weer resultaten gepubliceerd van AV-Comparatives.org, een bekend Oostenrijks testlaborat0rium hiervoor.

Uit de resultaten bleek dat er veel goede keuzes zijn. En dat zijn niet alleen betaalde merken. De bekende (voor consumenten) gratis virusscanners Avira, AVG en Avast kwamen alle drie ook goed uit de test. Maar ook de standaard bij Windows 10 geïnstalleerde Windows Defender presteerde goed, hoewel iets minder dan de eerder genoemde drie. Maar die laatste heeft weer het voordeel dat er niet regelmatig een pop-up komt om toch over te stappen op de pro-versie.

Welk merk je ook kiest, een werkende virusscanner op een computer, tablet of telefoon is een belangrijke beveiliging tegen malware-besmettingen. Zeker bij een apparaat dat Windows draait, maar ook bij Apple en Linux.

overzicht resultaten test juni av-comparatives.org