Havenbedrijven slachtoffer van hackende drugshandelaren

Nog steeds is drugssmokkel een belangrijke bezigheid van criminelen. Om drugs het land binnen te krijgen, is goede informatie over de haven essentieel. Vroeger werden hiervoor ambtenaren of medewerkers omgekocht. Nu huren criminelen hackers in om inzicht te krijgen.

Niet altijd is de medewerking vrijwillig. Mei dit jaar is een proces gestart in Belgie tegen drie IT'ers die aangaven gedwongen te zijn tot medewerking aan een hack in de Antwerpse haven. De verdachten besmetten havenbedrijven met malware, om zo pincodes te achterhalen voor het afhalen van containers. Toen malware niet meer werkte, braken ze in bij de bedrijven om apparaatjes te plaatsen die toetsaanslagen doorzond naar de aanvallers. Als de drie niet mee zouden werken, liep volgens de verdachten hun gezin gevaar.

Ook in Rotterdam zijn cyberaanvallen bekend. Zo werd een tijdje geleden een bekende hacker betrapt in de haven, terwijl hij in de auto zat bij een bekend drugscrimineel. Mogelijk was ook hier het oogmerk om drugs makkelijker het lang in of uit te smokkelen. De havenpolitie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

De hacker zelf gaf in een interview met het AD aan dat het vooral een spelletje was, maar dat hij het geld ook nodig had voor zijn gokverslaving. Voor zijn medewerking kreeg hij 2000 euro. Hij is veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden.

Wilt u als transportbedrijf voorkomen slachtoffer te worden van een dergelijke aanval, neem dan de veiligheidsmaatregelen die we beschrijven bij cybersecurity advies. En sluit aanvullend een cybercrimeverzekering af, voor als u onverhoopt toch slachtoffer wordt.

Deel dit artikel: